[wpdreams_ajaxsearchpro id=2]

Senatul Universității din București a acordat premiul pentru cea mai bună inițiativă civică la categoria Științe Umaniste pe anul 2017-2018 campaniei „Dăruiește un sandvici și schimbă viața unui tânăr fără adăpost!”, derulată de Asociația Studenților la Istorie „Dacia” împreună cu Comunitatea Sant’Egidio din România.

Proiectul, care a vizat acordarea de sprijin unui grup de aproximativ 20 tineri fără adăpost din zona Pieței Unirii din București, a inclus acțiuni care s-au desfășurat cu frecvență săptămânală sau de două ori/lună și au constat în: sprijin pentru nevoile imediate și concrete: hrană și obiecte de igienă personală; pe timpul perioadelor reci, organizarea unei campanii de strângere de pături și oferirea de hrană/băuturi calde; consiliere în vederea efectuării analizelor medicale periodice și facilitarea accesului la medicii și asociațiile care oferă servicii specializate; sărbătorirea împreună a Crăciunului și a Paștelui, dar și aniversarea zilelor de naștere, într-un mod familial.

Despre această inițiativă, dar și despre proiecte și colaborări viitoare, discutăm în continuare cu Vlad Tănase, de la Asociația Studenților la Istorie „Dacia” și cu Cristina Antochi de la Sant’Egidio România.

Reporter: Proiectul „Dăruiește un sandvici și schimbă viața unui tânăr fără adăpost!”, derulat de Asociația Studenților la Istorie „Dacia” alături de Comunitatea Sant’Egidio din România, a câștigat premiul pentru cea mai bună inițiativă civică la categoria științe umaniste în cadrul Galei Premiilor Senatului din decembrie 2018. Ce înseamnă pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?

Vlad Tănase: Pentru Asociația Studenților la Istorie ,,Dacia”, acest premiu a însemnat o recunoaștere din partea Universității din București a muncii depuse de voluntari timp de mai bine de un an de zile. Majoritatea acestora nu știau că Senatul oferă și premii care nu au legătură cu mediul academic, iar, pentru ei, recunoașterea pe care au primit-o i-a motivat să se implice în continuare în acest proiect. De asemenea, premiul a conferit și o ,,legitimitate” acestui proiect, reușind să atragem de partea noastră și alți studenți ai facultății.

R: Povestiți-ne în ce a constat în mod concret proiectul și care au fost rezultatele acestuia?

V.T.: Inițial, noi i-am oferit Cristinei sediul din Facultatea de Istorie pentru a prepara sandviciurile, ulterior începând să mă implic alături de colegii mei. La câteva săptămâni după, m-am hotărât să încep să-i cunosc pe acești tineri despre care am auzit atâtea și am fost să le împart sandviciurile pe care le pregăteam alături de colegii mei. Cât despre rezultate, zâmbetul pe care am reușit să-l punem pe fețelor tinerilor în fiecare seara de vineri și faptul că am reușit să legăm adevărate prietenii cu oameni care aveau nevoie să fie auziți și nu ignorați, sunt adevăratele rezultate ale acestui proiect.

R: Cum ați decis să începeți colaborarea cu Comunitatea Sant’Egidio din România?

V.T.: Colaborarea cu Comunitatea Sant’Egidio a început atunci când președinta Asociației, Ana-Maria Mălișcă a auzit de la un coleg din facultate despre acest proiect și a decis să implice si asociația. De acolo, totul e istorie :).

R: Vorbiți-ne despre Comunitatea Sant’Egidio din România. În jurul căror principii acționează? Care sunt principalele acțiuni de responsabilitatea civică pe care le aveți în vedere?

Cristina Antochi: În Romania, Comunitatea Sant’Egidio a luat ființă în anul 1998, în urma întâlnirii internaționale pentru pace cu titlul „Pacea este numele lui Dumnezeu”, întâlnire care a deschis calea pentru vizita în Romania, un an mai târziu, în 1999, a Papei Ioan Paul al II-lea. Așa cum reiese și din statut, „Asociația, în spiritul Comunității Sant’Egidio, are ca scop promovarea dreptății, a păcii, a dezvoltării, a cooperării internaționale și a apărării drepturilor omului. Atingerea acestui scop are loc prin asigurarea demnității și a egalității în tratarea persoanelor, prin dezvoltarea oricărei forme de solidaritate socială între indivizi, prin lupta împotriva oricărei forme de sărăcie, prin promovarea de inițiative culturale, educative și de asistență socială și sanitară”. În București, Asociația Comunitatea Sant’Egidio desfășoară activități în sprijinul persoanelor defavorizate (din anul 2001, cu vârstnicii și adulții cu dizabilități dintr-un cămin și, din anul 2015, cu tinerii si persoanele fără adăpost din zona Pieței Unirii), dar și activități culturale prin intermediul cărora ne propunem să aducem în atenția publică diferite teme de reflecție. „Valoarea vieții persoanelor în vârstă: un cămin deschis orașului” sau conferința „Bătrânii fără iubire mor” sunt doar doua dintre inițiativele noastre prin care am tras un semnal de alarmă asupra condiției vârstnicului în România, arătând totodată cât de valoroasă este viața acestora.

 R: Care au fost principalele activități pe care le-ați desfășurat împreună cu Asociația Studenților la Istorie „Dacia”?

C.A.: Colaborarea cu ASID și, în mod deosebit cu Facultatea de Istorie este rodul unui parcurs început cu ani în urmă prin organizarea unor conferințe adresate studenților, precum: „Nu există justiție fără viață”, cu participarea unui fost condamnat la moarte din Statele Unite sau „Nu există viitor fără memorie. Tineri europeni pentru o lume fără violență”, aceasta din urma în strânsă legătură cu pelerinajul la Auschwitz pe care îl desfășurăm o data la doi ani, la care participă tineri din întreaga Europa.

În urma participării la pelerinajul de la Auschwitz din 2017, doi studenți au dorit să se implice în mod personal la crearea unei schimbări pozitive în societate, în favoarea tinerilor fără adăpost. De aici a pornit apoi inițiativa derulată împreună cu ASID începând din octombrie 2017: „Dăruiește un sandvici și schimbă viața unui tânăr fără adăpost”. Activitățile au vizat, pe de o parte, întâlniri și sesiuni de informare cu participarea membrilor ASID și studenților Facultății de Istorie cu privire la cunoașterea, conștientizarea si combaterea prejudecaților existente la nivel social față de persoanele fără adăpost și față de săraci, în general, pe de altă parte, activități practice ce au constat în colectarea de alimente, îmbrăcăminte și produse de igienă personală, pregătirea sandviciurilor si distribuirea lor.

O altă acțiune importantă care nu ar fi fost posibilă fără sprijinul doamnei decan Florentina Nițu și al Universității din București a constat în distribuirea, în sezonul rece, a 20 de paturi persoanelor care locuiesc pe stradă sau în adăposturi improvizate. Doresc sa subliniez că, prin aceste acțiuni, am urmărit crearea unei rețele umane de solidaritate și implicare concretă a studenților în generarea unei schimbări pozitive în societate.

 R: Intenționați să continuați această colaborare? Ce alte acțiuni aveți în vedere pentru perioada următoare?

C.A.: Da, vom continua să desfășuram activitățile în favoarea tinerilor fără adăpost. Cine ne-a însoțit la prietenii care trăiesc pe stradă a descoperit o lume pe care nu o cunoștea. O experiență similară cu cea a trecerii unei frontiere, când intri într-o țară străina. Noi nu am parcurs o distanță prea mare și totuși am simțit distanța între lumea pe care o frecventăm în mod normal și cea a tinerilor de pe stradă. Am descoperit multă umanitate, multe așteptări pentru viitor, multe întrebări ale unor tineri crescuți pe stradă, fără familie.

Ne dorim să răspundem nevoilor pe care le-am identificat în interacțiunea cu acești tineri, să le oferim sprijin și consiliere în vederea efectuării de controale medicale periodice, foarte importante, dar și inițierea unui program de alfabetizare și de integrare pe piața muncii.

 R: Intenționați pe viitor să cooptați în proiectele desfășurate de Asociația Studenților la Istorie „Dacia”  și alte organizații cu rol civic și de binefacere? Ce alte proiecte similare aveți în vedere?

V.T.: Am luat în calcul această posibilitate de extindere a proiectului, inclusiv cu Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și cu Asociația Studenților la Sociologie și Asistență Socială. Totodată, în funcție de partenerii pe care reușim să-i atragem, dorim să implementăm mai multe proiecte de responsabilitate socială și civică.

R: Intenționați să dezvoltați pe viitor și alte acțiuni care să implice comunitatea Universității din București, în general, și pe cea studențească, în special? Intenționează Comunitatea Sant’Egidio din România să dezvolte colaborări și cu alte comunități academice?

C.A.: Intenția și dorința noastră este ca acțiunea demarată cu ASID, „Dăruiește un sandvici și schimbă viața unui tânăr fără adăpost!”, să fie un punct de pornire și pentru alte asociații de studenți care doresc să afle mai mult în legătură cu acest subiect sau chiar să se implice în mod concret în combaterea prejudecaților și a indiferenței față de cei care sunt diferiți și marginalizați în societatea noastră.

Un alt proiect adresat tinerilor care se va desfășura în perioada 18-22 iulie este pelerinajul la Auschwitz-Birkenau, proiect deschis participării tuturor studenților interesați. Considerăm că, în Europa noastră, născută pe ruinele celui de-Al Doilea Război Mondial, unită pentru a preveni pentru totdeauna abisul răului, Holocaustului care a înghițit viața a milioane de bărbați, femei, copii, bătrâni, în această Europa în care diviziunea, rasismul, indiferența față de cel străin și diferit se reafirma din nou, este necesar mai mult ca oricând să ne întoarcem în locurile de suferință pentru a învăța să nu mai repetăm greșelile istoriei.

R: Cum credeți că ar putea Universitatea din București să stimuleze activitățile civice și de responsabilitate socială ca misiune de bază a unei comunități academice?

V.T.: Universitatea din București deja a început să se implice activ în proiectul pe care-l derulăm, oferindu-ne peste 20 de pături pe care le-am împărțit în zilele friguroase de iarnă. Sunt de părere că prin aceste campanii de promovare precum acest interviu și continuând să sprijine material inițiativele pe care Facultățile le desfășoară, Universitatea din București își poate îndeplini misiunea de a stimula activitățile sociale în lumea academică.

Cei interesați de acțiunile Comunității Sant’Egidio din România pot contacta asociația la e-mail antochicristina@gmail.com sau prin intermediul paginii de Facebook.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.