[wpdreams_ajaxsearchpro id=2]

Știi de ce au fost construite acceleratoarele de particule? Te-ai gândit vreodată cum arată și funcționează aceste instrumente? De ce sunt acceleratoarele de particule atât de mari? Ar putea ele să fie mai mici? Toate acceleratoarele de particule sunt la fel? Ți-ai imaginat vreodată cum se desfășoară experimentele în cadrul acceleratoarelor de particule? Știi care sunt contribuțiile extraordinare ale acceleratoarelor de particule pentru știință în înțelegerea Universului? Există sau nu există materie întunecată și energie întunecată? Știai că acceleratoarele de particule pot fi folosite în artă și medicină? Ai auzit până acum de hadronterapie sau terapia cu protoni, o terapie eficientă împotriva tumorilor localizate cu efecte secundare mult mai reduse comparativ cu radioterapia? Noi am aflat răspunsurile la toate aceste întrebări și multe alte lucruri interesante despre acceleratoarele de particule de la fizicianul Cătălina Curceanu în cadrul Conferințelor UB.

Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător la „Laboratori Nazionali di Frascati dell’Istituto Nazionale di Fisica Nucleare”, Frascati, Roma, membru al „Foundational Questions Institute” (FQXi), SUA, și fizician cu o activitate academică și experiență recunoscute la nivel internațional,  a susținut joi, 18 aprilie 2019, conferința „Acceleratoarele de particule: de la misterele materiei întunecate la hadronterapie” la Sala Media a Teatrului Național București. Evenimentul, organizat de Universitatea din București în cadrul seriei conferințelor „Știința pe înțelesul tuturor”, s-a adresat atât publicului larg, cât și pasionaților de științe.

Conferința Acceleratoarele de particule: de la misterele materiei întunecate la hadronterapie a oferit publicului oportunitatea de a afla mai multe despre aceste instrumente fascinante ale fizicii. Astfel am descoperit că acceleratoarele de particule, construite inițial pentru descoperirea misterelor Universului, se găsesc astăzi în spitale și chiar în Muzeul Luvru. Acestea sunt folosite în principal pentru investigarea Universului și a lumii microscopice, dar pot fi utilizare și pentru analiza operelor de artă și terapia tumorilor localizate. Una dintre cele mai interesante aplicații a acceleratoarelor de particule este hadronterapia, un tratament împotriva tumorilor localizate, care este mai eficient și mai puțin invaziv decât terapiile clasice utilizate în tratamentul cancerului.

Ce se întâmplă în cadrul unui accelerator de particule? Pe scurt, se produce transformarea masei în energie și a energiei în masă. Prin intermediul ciocnirilor la viteze foarte mari se creează particule pe care nimeni nu le-a mai văzut până acum. Multe dintre particulele descoperite până la ora actuală, inclusiv bosonul Higgs sau particula lui Dumnezeu, au luat naștere și au putut fi studiate în cadrul acestor acceleratoare. Cu ajutorul acestor instrumente nu am ajuns să cunoaștem doar lumea, din ce anume este ea făcută, lumea atomilor, lumea particulelor, ci am ajuns să cunoaștem chiar și istoria Universului până la un anumit punct. La ora actuală avem un model al Universului, al nașterii și evoluției Universului, plecând de la un moment în urmă cu circa 14 miliarde de ani, când s-a produs așa numitul Big Bang. Ceea ce s-a întâmplat în timpul Big Bang-ului este că au luat naștere particulele, iar pe măsură ce Universul se modifica, se afla în expansiune, această „supă de particule”, unică și foarte fierbinte, a început să se răcească și au luat naștere structurile pe care le vedem astăzi. Chiar noi înșine suntem un rezultat al acestei evoluții, iar particulele din care suntem formați au putut fi studiate prin intermediul acceleratoarelor de particule.

Pe lângă aceste descoperiri, acceleratoarele de particule contribuie și la studiul materiei întunecate și al energiei întunecate, cele mai mari mistere ale fizicii în acest moment, dar și la forme de materie exotică cum ar fi stelele de neutroni.

În cadrul conferinței, fizicianul Cătălina Curceanu ne-a oferit oportunitatea de a descoperi informații interesante despre acceleratoarele de particule, ne-a trezit curiozitatea și ne-a demonstrat faptul că fizica este o știință complexă, fascinantă și mereu surprinzătoare.

Accesul la eveniment a fost gratuit în limita locurilor disponibile.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.