[wpdreams_ajaxsearchpro id=2]

Universitatea din București a acordat vineri, 19 aprilie 2019, titlul onorific de Doctor Honoris Causa unuia dintre cei mai importanți specialiști francezi în domeniul dreptului, profesorul Michel Grimaldi, cadru didactic la Universitatea Paris II Panthéon-Assas, pentru întreaga sa activitate didactică și științifică. Prin această distincție, acordată la propunerea Facultății de Drept, profesorul Michel Grimaldi a devenit membru al comunității academice a Universității din București.

În Laudatio Domino, prof. univ. dr. Flavius Antoniu Baias, decanul Facultății de Drept a Universității din București, a arătat că, în ceea ce privește contribuțiile profesorului Michel Grimaldi la cultura juridică, acestea sunt legate în primul rând de domeniul raporturilor patrimoniale care leagă membrii familiei (atât în timpul vieții, cât și după trecerea în neființă), în care profesorul Grimaldi a găsit resorturile primare ale evoluției civilizației umane. Tocmai de aceea, interesul său pentru domeniul succesiunilor și al dreptului patrimonial al familiei a reprezentat o axă a gândirii sale juridice timp de câteva decenii. Pornind cu teza de doctorat, publicată în 1977, dedicată Naturii juridice a instituirii contractuale, teză premiată la acel moment, și continuând cu tratatul de Succesiuni (ajuns la a șaptea ediție), operă distinsă de către Academia franceză de Științe morale și politice cu Premiul Jean-Baptiste Chevalier (1996), cu monografia despre Liberalități. Partajul de ascendent, operă distinsă de către Academia franceză de Științe morale și politice cu Premiul Dupin Aîné (2000) sau cu cursul de Drept patrimonial al familiei (ajuns la a șasea ediție), opera lui emană o siguranță pe care doar tradiția o poate asigura. Crezul său în forța tradiției, în special a tradiției juridice franceze, a fost exprimat în mod magistral și în eseul scris împreună cu profesorul Phillippe Dupichot ca răspuns la ofensiva utilitaristă a dreptului anglo-saxon: Atuurile tradiției civiliste franceze (2011).

Totodată, prof. univ. dr. Flavius Antoniu Baias a arătat că distincția pe care mediul academic bucureștean i-o conferă lui M. Grimaldi reprezintă un arc peste timp. Dacă, în perioada interbelică, majoritatea profesorilor Facultății de Drept ai Universității din București aveau studii făcute în Franța și își obținuseră doctoratele la Paris, astăzi tot mai mulți studenți bucureșteni își continuă parcursul academic prin stagii de pregătire în Franța. Această reluare a unei tradiții cu rezultate remarcabile nu ar fi fost posibilă fără existența unor legături facilitate de Asociația Henri Capitant a Prietenilor Culturii Juridice Franceze, al cărei președinte a fost timp îndelungat profesorul Grimaldi.

În plus, prof. Baias a arătat că profesorul Michel Grimaldi este în primul rând profesor, adică un formator de oameni. El și-a început cariera didactică în 1973, când a devenit asistent la Universitatea Paris XIII, iar în 1978 a obținut abilitarea de profesor și a început să predea la Universitatea din Limoges, apoi la Paris XII, Paris XIII, pentru ca, din 1990, să devină cadru didactic titular la Facultatea de Drept a Universității Paris II Panthéon-Assas. Totodată, profesorul M. Grimaldi a fost invitat să țină cursuri la Universitățile din Fribourg (1991), Padova (1994, 1998), Louisiana (1997), Osaka (2003, 2007) și Kejo (2007).

În continuarea ceremoniei, prof. univ. dr. Romiță Iucu, prorector al Universității din București, i-a înmânat diploma de Doctor Honoris Causa domnului Michel Grimaldi în semn de recunoaștere pentru contribuțiile sale remarcabile în domeniul dreptului, manifestate prin îndelungata activitate didactică și editorială, dar și pentru influența sa pozitivă asupra mediului academic francez și internațional.

În discursul său de mulțumire, profesorul Michel Grimaldi și-a exprimat recunoștința profundă față de Universitatea din București, arătând că pentru orice profesor al unei universități franceze reprezintă o onoare deosebită primească acest titlu din partea unei universități române. În continuare, prof. Grimaldi a insistat asupra legăturilor strânse dintre mediul juridic francez și cel român, manifestat inclusiv sub forma unor schimburi de experiență extinse și active între studenți, profesori, specialiști și practicieni în drept proveniți din ambele culturi. În acest context, prof. Grimaldi a insistat asupra rolului important pe care l-a asumat Asociația Henri Capitant a Prietenilor Culturii Juridice Franceze în vederea întăririi acestor conexiuni.

Prin oferirea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Michel Grimaldi, Universitatea din București onorează nu doar o personalitate prestigioasă a comunității științifice internaționale, o personalitate ce a marcat în mod excepțional istoria gândirii și a practicii în domeniul dreptului, ci și un vechi prieten al României.

Broșura integrală a ceremoniei de acordare a distincției Doctor Honoris Causa domnului Michel Grimaldi poate fi consultată aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.