Căutare
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Conferințele UB – „Știința pe înțelesul tuturor”

„Acceleratoarele de particule: de la misterele materiei întunecate la hadronterapie” cu fizicianul Cătălina Curceanu

Joi, 18 aprilie 2019, Cătălina Curceanu, doctor în fizică, cercetător cu o activitate academică și o experiență recunoscute la nivel international, a susținut conferința „Acceleratoarele de particule: de la misterele materiei întunecate la hadronterapie”. Evenimentul, organizat de Universitatea din București în cadrul seriei conferințelor „Știința pe înțelesul tuturor”, a avut loc în Sala Media a Teatrului Național București începând cu ora 18:00.

Adresată publicului larg și pasionaților de științe, conferința a invitat audiența într-o călătorie în lumea acceleratoarelor de particule, unde au avut oportunitatea de descoperi aceste instrumente fascinante folosite pentru descoperirea misterelor Universului și nu numai.

Ce sunt acceleratoarele de particule și cum funcționează ele? La ce ne ajută acceleratarele de particule? Aceste instrumente sunt folosite doar pentru studii de fizică fundamentală sau mai pot fi utilizate și în alte domenii? Există sau nu există materie întunecată? Ce este hadronterapia și cum funcționează? Sunt doar câteva întrebări care ne vin în minte atunci când ne gândim la acceleratoarele de particule, iar dr. Cătălina Curceanu ne-a ajutat să înțelegem mai bine cum funcționează aceste instrumente și de ce sunt ele importante atât pentru cercetare, cât și pentru descoperirea unor tehnologii noi care ne pot ajuta în lupta cu cancerul.   

La ora actuală, în lume, există zeci de mii de acceleratoare de particule, iar printre acestea cele mai cunoscute sunt LHC de la Geneva și DAFNE la LNF-INFN din Frascati. Dezvoltarea și folosirea acestora au făcut posibile numeroase descoperiri despre primele clipe ale Universului, imediat după Big Bang, despre structura atomilor și identificarea unor particule noi. Prin transformarea energiei în masă, acceleratoarele vânează practic noi particule, precum cele de materie întunecată. Însă, ceea ce este mai puțin știut este faptul că acceleratoarele de particule nu sunt folosite doar pentru studii fizice fundamentale, majoritatea dintre ele fiind utilizate în medicină, artă sau industrie, iar printre cele mai spectaculoase aplicații este hadronterapia, o tehnică care poate distruge tumorile mai eficient decât tehnicile „clasice”.

Cătălina Oana Curceanu este prim cercetător la „Laboratori Nazionali di Frascati dell’Istituto Nazionale di Fisica Nucleare”, Frascati, Roma, Italia, și membru al „Foundational Questions Institute” (FQXi) în SUA. Autoare a peste 300 de articole științifice, Cătălina conduce un grup de cercetători care efectuează experimente în domeniul fizicii nucleare și al fizicii cuantice în Italia si Japonia, fiind purtătorul de cuvânt al colaborărilor internaționale SIDDHARTA2 la acceleratorul DAFNE din Frascati și VIP la laboratorul subteran din Gran Sasso. Cercetătoarea coordonează diverse proiecte internaționale și a primit numeroase premii internaționale, printre care premiul „Emmy Noether”, de la Societatea Europeană de Fizică (EPS) în 2017 si premiul ”Fundamental Physics Innovation Award of the American Physics Society, Gordon and Betty Moore Foundation” în anul 2018. Tot în anul 2018, Cătălina Curceanu a fost decorată de către presedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Accesul la eveniment a fost gratuit în limita locurilor disponibile.

Despre #AcceleratoareDeParticule cu fizicianul Cătălina Curceanu

Despre #AcceleratoareDeParticule cu fizicianul Cătălina Curceanu.📌Sala Media a Teatrului Național București📅 Joi, 18 aprilie 2019⏰ 18:00

Publicată de Universitatea din București pe Luni, 15 aprilie 2019

Seria conferințelor UB „Știința pe înțelesul tuturor”

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.

Share This