[wpdreams_ajaxsearchpro id=2]

Repere Istorice

Înfiinţată prin Decretul nr. 765 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi reclamându-se ca succesoare a structurilor de învăţământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din Bucureşti a contribuit şi contribuie în mod decisiv la dezvoltarea şi modernizarea învăţământului, ştiinţei şi culturii româneşti.

1694

Domnitorul Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu (1688-1714), fondează la Bucureşti Academia Princiară de la Sf. Sava, la îndemnul stolnicului Constantin Cantacuzino, ilustru cărturar umanist cu studii la Padova. Învăţământul se face în limba greacă.

1776

Domnitorul Ţării Româneşti Alexandru Ipsilanti (1774-1782) reformează programa studiilor la Academia Sf. Sava, unde, pe lângă limba latină, se predau acum cursuri de franceză şi italiană. Între 1776 – 1779 se construiesc noi localuri pentru Academie.

1818

Cărturarul transilvănean Gheorghe Lazăr creează Şcoala de la Sfântul Sava, cu predare în limba română.

1832

În urma reformei şcolare a lui Petrache Poenaru, la Colegiul Naţional Sf. Sava sunt create cursuri superioare juridice şi ştiinţifice.

1850

Reforma învăţământului, ocazie cu care sunt dezvoltate cursurile superioare cu caracter juridic şi ştiinţific de la Colegiul Naţional Sf. Sava.

1854

Prima promoţie de jurişti.

1855

Carol Davila creează Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie.

1857

Se pune piatra fundamentală a Palatului Universităţii din Bucureşti. Aflat în Piaţa Universităţii, Palatul a fost proiectat de Alexandru Orăscu, preşedinte al arhitecţilor români, după forma şi asemănarea universităţilor occidentale.

1859

Se înfiinţează Facultatea de Drept.

1863

Sunt înfiinţate Facultatea de Ştiinţe şi Facultatea de Litere.

1864 4/16 iulie

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1859–1866) înfiinţează Universitatea din Bucureşti. Instituția reuneşte într-un singur corp Facultăţile de Drept, Ştiinţe şi Litere.

1884

Crearea Facultăţii de Teologie, care este pusă din 1890 sub autoritatea Universităţii din Bucureşti

1944

Începe un lung proces de epurare a corpului universitar, caracterizat prin abuzuri şi represalii din partea noilor autorităţi aflate în orbita partidului comunist.

1948

Este promulgată Legea de Reformă a învăţământului și are loc grefarea modelului sovietic de învăţământ superior. Drept consecință, începe ampla reorganizare a Universităţii din Bucureşti: Facultăţile de Teologie, Medicină Umană şi Medicină Veterinară se desprind de Universitate.

Institutele universitare sunt desfiinţate şi se creează institute subordonate Academiei Republicii Populare Române.

1989

În urma desfiinţării abuzive a numeroase catedre şi facultăţi, Universitatea din Bucureşti dispune de numai 6 facultăţi, cu 8000 de studenţi.

1990

Începe procesul de renaştere a Universităţii din Bucureşti: se creează noi facultăţi, se reorganizează radical învăţământul, se înfiinţează noi catedre şi centre de cercetare și se măreşte semnificativ numărul de studenţi.
Se remarcă în special creşterea spectaculoasă a contactelor şi colaborărilor internaţionale ale Universităţii din Bucureşti.

1996

Adoptarea Cartei Universităţii din Bucureşti.

2000

Universitatea din Bucureşti are în componență 18 facultăţi, peste 20.000 de studenţi şi 3000 de posturi didactice.

2004

Se înfiinţează cea de-a 19-a facultate – Facultatea de Administraţie şi Afaceri.

2011

Universitatea din Bucureşti este clasificată de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului ca fiind prima universitate de cercetare avansată şi educaţie din România.

2014

Universitatea din București celebrează cea de-a 150-a aniversare alături de membri importanți ai comunității academice naționale și internaționale.

2015

Cu prilejul aniversării a 151 de ani de la înființarea instituției, Universitatea din București a redeschis ușile Muzeului Universității din București pentru vizitatori, după un an în care au fost efectuate lucrări de renovare, modernizare și reorganizare.

Noutăți

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.