[wpdreams_ajaxsearchpro id=2]

Casa Universitarilor București

Clădirea care găzduiește astăzi Casa Universitarilor București a fost construită după planurile arhitectului dalmat Luigi Lipizer, în deceniul al șaptelea al secolului XIX pentru directorul Poștelor din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, Cezar Librecht.

În anul 1947, clădirea a fost dată spre folosință cadrelor didactice cărora li s-au amenajat săli de lectură, de conferințe, cinema și restaurant. Construcția, într-un stil eclectic, are însă și trăsături specifice arhitecturii gotice, evidențiate, îndeosebi, prin coronamentul alcătuit dintr-o suită de creneluri, cât și prin firidele înscrise în partea superioară a fațadelor.

Începând cu anul 2007, Casa Universitarilor intră în proprietatea Universității din București.

Imobilul cuprinde un subsol înalt, în care se deschid numeroase încăperi și un parter, unde fiecare spațiu poartă o denumire sugestivă.

Casa Universitarilor găzduiește o parte din evenimentele organizate de Universitatea din București (concerte, conferințe, competiții), fiind deschisă, totodată, publicului larg, organizând, în spațiul său, diferite evenimente:

  • evenimente culturale (conferințe, lansări de carte, expoziții, reuniuni științifice)
  • conferințe de presă
  • evenimente comerciale (concerte, spectacole)
  • spectacole caritabile
  • nunți, botezuri, cununii
  • comemorări

Curtea interioară a Casei Universitarilor este generoasă, amplă, cu un parc ce o protejează de ritmul alert al străzii, și o terasă unde se poate servi masa.

Casa Universitarilor dispune de o sală de concerte cu o capacitate de 120-150 de locuri și de alte 6 săli cu capacitate de 20-40 de locuri. Toate sunt dotate cu aer condiționat.

Meniul restaurantului este specific tradițional, diversificat și accesibil; este compus din preparate gătite în bucătăria proprie cu ingrediente naturale.

Clădirea, dincolo de valoarea sa istorică, este reprezentativă pentru perioadă, având un extraordinar potențial cultural.

Sălile Casei Universitarilor București
Salon Ministru: Este folosit ca salon de protocol pentru cca 12 persoane. Pe mijlocul salonului se află o masă înconjurată de 12 scaune sculptate. Lângă pereți se află două servante, de asemenea sculptate.

Sala Șah: este numită așa deoarece era dotată cu mese de șah unde membrii casei (cadre universitare) se întruneau pentru partidele de șah. Din acest salon se iese pe o terasă care dă spre parc. Există o fotografie unde la acest balcon apare Regele Carol I împreună cu generalul Filipescu, proprietarul clădirii la momentul respectiv.

Salon Florentin: Este un salon oval cu vedere spre parc. Are un plafon cu structuri în nuanțe de verde și auriu. Pereții în partea de jos sunt acoperiți cu lambriu, iar partea de sus este pictată cu crini imperiali.

Salon Auriu (salonul I): Este numit așa după mobilierul și oglinda din perete cu măsuță.

Sala de lectură: Acum este folosită pentru organizări de mese festive sau ședințe. Era dotată cu bibliotecă și o masă cu scaune unde membrii casei puteai citi presa zilnică.

Salonul III: Împreună cu salonul I, se află poziționate de-o parte și de alta a sălii de lectură, unde se pot organiza mese și alte acțiuni.

Salon restaurant: Este un salon de cca 80 de locuri amplasate la demisol, unde sunt organizate mese festive, iar în perioada rece clienții pot lua masa.

Hol marmură: Este holul principal de unde se poate intra în cele șase saloane. Este placat cu marmură, iar pereții sunt pictați în culori închise, picturile fiind originale.

Terasa de vară: Este acoperită și se află în spatele clădirii, în zona parcului, unde pot lua masa cca 120 de persoane.

Contact

Str. Dionisie Lupu, nr. 46, Sector 1, 010455, București

Telefon:
+4021-211.66.76
+4021-211.51.76
+40722.239.995

Facebook:
Casa Universitarilor București

Evenimente

Vezi mai multe >

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.