[wpdreams_ajaxsearchpro id=2]

Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”

Țara Hațegului este un teritoriu cu un farmec aparte, situat la întretăierea unor rute culturale şi comerciale străvechi, fiind adesea considerată o Transilvanie în miniatură.

Este o regiune în care geodiversitatea, biodiversitatea şi interacţiunea dintre Om şi Pământ au creat un spațiu cu o mare valoare naturală şi culturală. Pentru România, conceptul de geoparc internațional a deschis o nouă etapă în abordarea conservării patrimoniului natural și cultural în contextul dezvoltării locale.

Crearea Geoparcului Internațional „Țara Hațegului” a fost inițiată de Universitatea din București și este rezultatul unor studii interdisciplinare detaliate și al unei colaborări între universități, administrații locale, firme, școli și asociații. Geoparcul propune un plan de dezvoltare locală bazat pe conservarea patrimoniului natural și cultural, capabil să contribuie la dezvoltarea socio-economică și la întărirea identității. Geoparcul este un cadru de cooperare și inovare ce integrează cercetarea, educația și formarea profesională.

Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali.

Geoparcul Dinozaurilor „Ţara Haţegului” cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural.

Dinozaurii pitici descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Cei care ajung în Geoparc au posibilitatea de a descoperi trei machete de dinozauri pitici, realizate cu o excepțională atenție pentru detalii de către unul dintre cei mai celebri paleoartiști din lume, canadianul Brian Cooley, dar și trei cuiburi cu ouă de dinozauri. De asemenea, o mulțime de informații interesante despre trecutul și prezentul zonei pot fi aflate în șase puncte de vizitare și interpretare: expoziția „Balauri, dragoni, dinozauri” de la sediul Geoparcului din orașul Hațeg, Centrul de Știință și Artă din comuna General Berthelot, Casa Vulcanilor din comuna Densuș, Casa Miniaturilor din comuna Totești, Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor din satul Sînpetru, comuna Sîntămăria Orlea, dar și pe traseele tematice care pot fi parcurse pe jos sau cu bicicleta.

Începând cu anul 2005, Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului” este singurul din România cu statut de membru al Rețelei Europene și al Rețelei Globale a Geoparcurilor. Acest statut a fost reconfirmat în urma unor evaluări internaționale în anii 2008, 2010 și 2014. Din noiembrie 2015, Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului” a obținut statutul de sit UNESCO, alături de celelalte geoparcuri membre ale Rețelei Globale a Geoparcurilor, ca parte a Programului Internațional UNESCO pentru Geoștiințe și Geoparcuri.

Voluntari pentru Geoparc este unul dintre cele mai de succes programe ale Geoparcului și a fost recunoscut în 2015, de către Fundația ProPrak, drept cel mai bun program de voluntariat din arii protejate desfășurat în România. Nucleul este alcătuit din peste 200 de tineri, în special elevi la Colegiul Național „I.C.Brătianu” din Hațeg și la școlile gimnaziale de pe teritoriul Geoparcului. În timp, lor li s-au alăturat și alți tineri din țară, și nu numai, interesați să participe în proiectele educaționale ale Geoparcului. Activitatea de voluntariat se face pe baza unui contract și a unui calendar de activități, iar recunoașterea este dată de certificate și diplome internaționale Voluntpass, eliberate de Universitatea din București. În urma unei selecții, cei mai buni voluntari au posibilitatea de a deveni ambasadori ai Geoparcului, un statut special ce le permite să reprezinte Geoparcul la nivel local, național și internațional. Ambasadorii Geoparcului este un concept adresat tinerilor, unic la nivel mondial.

Intrarea este liberă la toate punctele de vizitare

Program Centre de vizitare

1. EXPOZIŢIA BALAURI, DRAGONI, DINOZAURI (Orașul HAŢEG)

Program: 15 mai – 15 septembrie
Miercuri: 10.00 – 18.00
Vineri: 10.00 – 18.00
Sâmbătă: 10.00 – 16.00

Pentru grupuri organizate se pot face rezervări pentru orice zi a săptămânii sunând la +4025-477.78.53/ +40767.186.133/ +40784.206.813, cu cel puțin trei zile înainte de vizită.

2. CENTRUL DE ȘTIINŢĂ ŞI ARTĂ (Sat GENERAL BERTHELOT)

Program: 15 mai – 15 septembrie
Miercuri: 10.00 – 18.00
Vineri: 10.00 – 18.00
Sâmbătă: 10.00 – 16.00

Pentru grupuri organizate se pot face rezervări pentru orice zi a săptămânii cu cel puțin trei zile înainte de vizită.
Telefon: +4025-477.78.53 / +40760.303.855

3. CASA VULCANILOR (Sat DENSUȘ)

Program: 15 mai – 15 septembrie

Pentru grupuri organizate se pot face rezervări pentru orice zi a săptămânii sunând la +40743-072.930 cu cel puțin trei zile înainte de vizită.

4. CASA DINOZAURILOR PITICI și CASA TRADIȚIILOR (Comuna SÎNTĂMĂRIA ORLEA, Sat SÎNPETRU)

Program: 15 mai – 15 septembrie
Marți – Sâmbătă 10.00 – 17.00
Duminică 10.00 – 14.00

16 septembrie – 14 mai cu programare

Telefon: +4025-477.78.53/ +40766.271.987

5. CASA MINIATURILOR (Sat TOTEȘTI)

Program: 15 mai – 15 septembrie

Pentru grupuri organizate se pot face rezervări pentru orice zi a săptămânii sunând la +4025-477.56.40 cu cel puțin trei zile înainte de vizită.

Contact

Str. Libertății, nr. 9 A, Hațeg, jud. Hunedoara

Telefon: +4025–477.78.53
E-mail: geoparchateg@yahoo.com

Website: hateggeoparc.ro

Facebook: Geoparcul Dinozaurilor Hațeg

 

Evenimente

Vezi mai multe >

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.