[wpdreams_ajaxsearchpro id=2]

A 59-a ediție a Cursurilor de vară de limba română, de cultură și civilizație românească

Universitatea din București organizează, în perioada 22 iulie – 4 august 2019, a 59-a ediție a Cursurilor de vară de limba română, de cultură și civilizație românească.

Școala de Vară a Universității din București reprezintă cea mai veche inițiativă a unei universități românești de a promova limba și cultura română în lume. De-a lungul a peste jumătate de secol, Cursurile de vară ale Universității din București și-au câștigat un binemeritat prestigiu prin participarea a numeroase cadre didactice universitare din țară și străinătate, precum și a unor distinși academicieni, oameni de cultură, artiști. Manifestările anuale datează din anii ’60, când marele lingvist Alexandru Rosetti a inițiat acest demers la Sinaia, continuat vreme îndelungată de profesorul Boris Cazacu.

Cursurile intensive de limba română pe care le oferim sunt concepute dintr-o perspectivă comunicațională, în sensul că învățarea elementelor de gramatică va fi permanent subordonată unor scopuri interacționale. Cu alte cuvinte, nu facem din cunoștințele teoretice de gramatică și de vocabular un scop în sine, ci punem accentul pe capacitatea cursanților de a se exprima în situații concrete de comunicare. Totodată, cursanții vor fi familiarizați cu principalele acte de vorbire (a formula mulțumiri, felicitări, complimente, scuze, a da un sfat, a exprima o emoție etc.) și cu stilul cultural de a vorbi al românilor. În conformitate cu Pașaportul Lingvistic European, cursurile noastre vizează formarea celor 4 competențe fundamentale: înțelegerea discursului oral, comunicarea orală, înțelegerea textului scris, comunicarea scrisă

Cursurile de limba română sunt ținute de profesori ai Universității din București, specialiști în lingvistică și comunicare, având o bogată experiență în predarea și testarea LRS (limbii române ca limbă străină) atât în țară, cât și în străinătate, în cadrul lectoratelor României din marile universități ale lumii. Cursanții vor fi împărțiți în 3 sau 4 grupe, în funcție de nivel, pe baza unui test inițial de limbă.

Conducere

Directorul Cursurilor de vară lector doctor Alexandru Nicolae https://new.old.unibuc.ro/despre-ub/ub-astazi/profesori-ub/17288/nicolae-alexandru/

Director executiv al Cursurilor de vară lector doctor Ionuț Geană http://www.lingv.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=243%3Acv-ionut-geana&catid=34%3Adate-institut&Itemid=1


Director onorific al Cursurilor de vară conferențiar doctor Ioana Murăruș http://old.unibuc.ro/prof/murarus_i/

Grupuri-țintă

Cursurile de vară se adresează tuturor celor interesați de limba română, de cultura și civilizația românească.

Structura programului

A. Cursuri intensive de limba română

 • Cursurile intensive de limba română pe care le oferim sunt concepute dintr-o perspectivă comunicațională, în sensul că învățarea elementelor de lexic și gramatică va fi permanent subordonată unor scopuri interacționale. Cu alte cuvinte, nu facem din cunoștințele teoretice de gramatică și vocabular un scop în sine, ci punem accentul pe capacitatea cursanților de a se exprima în situații concrete de comunicare. Totodată, cursanții vor fi familiarizați cu principalele acte de vorbire (a formula scuze, mulțumiri, felicitări, complimente, a da un sfat, a exprima o emoție etc.) și cu stilul cultural de a vorbi al românilor. În conformitate cu Pașaportul Lingvistic European, cursurile noastre vizează formarea celor 4 competențe fundamentale: înțelegerea discursului oral, comunicarea orală, înțelegerea textului scris, comunicarea scrisă.
 • Cursurile de limba română sunt ținute de profesori ai Universității din București, specialiști în lingvistică și comunicare, având o bogată experiență în predarea și testarea LRS (limbii române ca limbă străină) atât în țară, cât și în străinătate, în cadrul lectoratelor României din marile universități europene.
 • Cursanții vor primi ca suport de curs câte un manual, dar și numeroase alte materiale auxiliare (texte literare și nonliterare, ziare și reviste etc.), în funcție de nivel și, în măsura posibilităților, de opțiunile individuale. Vor fi folosite materiale audio-video, în special pentru orele de ascultare. Fiecare sală de curs este echipată cu un calculator, instalație de sonorizare, videoproiector și ecran.
 • Cursanții vor fi împărțiți în 3 sau 4 grupe, în funcție de nivel, pe baza unui test inițial de limbă.

Solicitanții sunt rugați să specifice în fișa de înscriere nivelul de limbă la care consideră că se găsesc. Nivelele de studiu sunt următoarele: Nivelul A1-A2 (elementar) urmărește achiziționarea unor structuri fonetice, gramaticale și lexicale de bază, legate de arii tematice cotidiene (de ex. Să facem cunoștință!,  Cât e ceasul?, Pe stradă, La supermarket, La piață, La restaurant, La bancă / La casa de schimb, Vremea. Clima, La gară, La hotel, La telefon, Taxi!, Casa mea, Familia, Programul zilnic, La poștă etc.). La sfârșitul cursului, cursantul va fi capabil să interacționeze în situații concrete și restrânse de comunicare. Nivelul B1-B2 (mediu) urmărește aprofundarea elementelor de gramatică, extinderea și rafinarea vocabularului. Ariile tematice vor fi considerabil lărgite pe baza studierii unor texte literare de dificultate medie, a unor texte non-literare (în special jurnalistice), precum și prin exerciții de ascultare (fragmente de texte autentice de la radio și televiziune). Cursantul va trebui să devină un utilizator autonom al limbii, dezvoltându-și atât competențele de înțelegere a textelor, cât și pe cele productive. Nivelul C1 (avansat) urmărește consolidarea și rafinarea cunoștințelor anterioare de gramatică, îmbogățirea vocabularului (sinonime, antonime, terminologii de specialitate, particularități ale românei vorbite), a frazeologiei, însușirea registrelor stilistice ale românei contemporane. Ariile tematice vor fi considerabil lărgite pe baza studierii unor texte literare de dificultate sporită, a unor texte non-literare (în funcție de interesele cursanților), precum și prin exerciții de ascultare (fragmente de texte autentice de la radio și televiziune). Cursantul va trebui să devină un utilizator experimentat al limbii române, capabil să se apropie de nivelul de performanță al vorbitorului nativ (C2).

 • La sfârșitul programului, cursanții vor primi un certificat de participare.
 • La cerere, aceștia pot da un examen de atestare a competențelor lingvistice, după modelul Pașaportului lingvistic european. Certificatul de atestare a competențelor lingvistice va fi eliberat de Universitatea din București. Costurile examenului sunt incluse în taxa de participare la cursuri.
 •  Orarul cursurilor de limba română: 20 de ore / săptămână (4 ore pe zi), de la 9.30 – 13.30. În România, durata unei ore didactice este de 50 de minute.

B. Conferințe pe teme de cultură și civilizație românească Conferințele pe teme de cultură și civilizație românească sunt ținute în limba română de profesori universitari, oameni de cultură, artiști și sunt destinate cursanților avansați. Astfel, la nivelul C1, de 2 ori pe săptămână programul de studiu se va desfășura între 9.30 – 13.30 și va cuprinde 3 ore de curs de limba română și 1 oră și 30 minute  – conferințe pe teme de cultură și civilizație românească.

C. Ateliere Cursanții pot opta de 2 ori pe săptămână pentru unul dintre următoarele ateliere, desfășurate între 17.00 – 18.30 (orele pot suferi modificări în funcție de necesități):

 1. Listening intensiv (nivelul avansat): o activitate extrem de utilă pentru cursanții avansați și interpreții de conferință, ce urmărește perfecționarea abilității de înțelegere a unor texte orale autentice.
 2. Rădăcini românești în teatru și dansuri (tradiționale) (nivelul intermediar-avansat): un atelier cu adevărat creativ care vă ajută să vă exprimați prin gest și mimică și să vă apropiați de limba română prin joc și exerciții de improvizație.
 3. Obiceiuri și tradiții folclorice românești (nivelul intermediar): un atelier destinat celor interesați să cunoască cultura tradițională românească, aspecte folclorice și etnografice inedite.
 4. Atelier multimedia (începători): Atelierul este destinat începătorilor (nivel A1) ca o completare a cursului practic. Începătorii vor asculta înregistrări didactice, dar și fragmente din emisiuni radio sau televizate. Pe baza acestora, cursanții vor observa structuri lingvistice noi pe care le vor analiza și le vor asimila.

D. Proiecții de filme românești cu titrare în limba engleză Filmele vor fi proiectate de 2 – 3 ori pe săptămână în clădirea universității. Fiind titrate în limba engleză, filmele se adresează tuturor cursanților, indiferent de nivelul de studiu. Sunt selectate filme care aparțin ultimei generații de regizori români, premiați la marile festivaluri internaționale (Cristian Mungiu, Cristi Puiu,  Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu, Cristian Nemescu, Florin Șerban ș.a.)

E. Program cultural și excursii Programul cultural include vizite la muzee, plimbări și activități recreative în parc (Grădina Botanică, parcul Herăstrău), o serată muzicală, turul Bucureștiului și al împrejurimilor, 2 excursii de 1 zi organizate în weekenduri.

F. Cocktailuri și seri multiculturale Organizatorii oferă un cocktail de bun venit și unul la încheierea cursurilor. Cursanții sunt invitați să organizeze o seară multiculturală în care să prezinte imagini, obiceiuri și tradiții, obiecte caracteristice, eventual mâncare și băutură din țările lor de origine. 

Sediul cursurilor Cursurile de limba română, conferințele și atelierele se vor ține la Facultatea de Litere, strada Edgar Quinet no. 5 – 7, telefon / fax:  0040 21 313 43 36 ; 0040 21 314 61 77 (www.litere.ro). Facultatea de Litere se găsește în inima Bucureștiului, la o distanță de 40 de minute de mers pe jos față de Hotelul Gaudeamus sau la 15 minute cu autobuzul (nr. 137, 138, 268) (7 stații).

Obiectivele cursurilor de vară

Cursurile își propun să ofere participanților competențe lingvistice în limba română.

Credite

3 ECTS La absolvirea cursurilor și promovarea testului final, studenții primesc 3 credite transferabile (ECTS).

Înscriere

Procedura de înscriere la Cursurile de vară este următoarea:

Pasul 1: descărcați și completați formularul de aplicație (descarcă)

Pasul 2: trimiteți formularul de aplicație, alături de CV-ul dumneavoastră și o copie a pașaportului (sau a documentului național de identitate – doar pentru cetățenii UE) la adresa de e-mail petronela.popescu@unibuc.ro

Pasul 3: după ce aplicația dumneavoastră este validată, veți primi un e-mail cu un link de plată a taxei de școlarizare (vezi secțiunea Taxe de școlarizare și cazare)

Pasul 4: după confirmarea plății, Universitatea din București va emite o scrisoare oficială de invitație.

Felicitări și vă așteptăm cu drag în București!

Pentru formalități, vă rugăm să ne contactați la: petronela.popescu@unibuc.ro

Termenul-limită preferabil pentru depunerea aplicației: 1 iulie 2019.

Taxe de școlarizare și cazare

Taxa de participare variază în funcție de opțiunea de cazare.

A. Cursurile de vară (inclusiv activități culturale, ateliere și excursii) 600 EURO

B. Cursurile de vară (inclusiv activități culturale, ateliere și excursii) și cazare ( în cameră dublă) + mic dejun 715 EURO

C. Cursurile de vară (inclusiv activități culturale, ateliere și excursii) și cazare (în cameră single) + mic dejun 750 EURO

În cazuri excepționale, există și posibilitatea de a participa doar o săptămână la cursurile de vară, care nu asigură, însă, eliberarea unui certificat de atestare a competențe lingvistice, ci doar a unui certificat de participare.

Taxa de participare acoperă: înregistrarea participanților, cazarea (conform opțiunii), cursuri, conferințe, ateliere, 2 cocktailuri, 2 excursii (cu prânzul asigurat), activitățile culturale incluse în program, manuale și materiale auxiliare pentru cursuri, examenul final de atestare a competențelor lingvistice.

Taxa de participare NU acoperă: masa de prânz și cina participanților, transportul internațional sau intern, taxa de viză (dacă este cazul). Participanții sunt sfătuiți să dețină asigurare de sănătate de tip internațional. Organizatorii nu sunt responsabili pentru costurile de spitalizare sau alte servicii medicale.

Universitatea din București oferă cazare în Casa de Oaspeți Gaudeamus, situată în Campusul Panduri (https://new.old.unibuc.ro/despre-ub/recreere-si-timp-liber/hotel-gaudeamus/), la tarifele de mai sus. Cazarea în camere single se oferă pe principiul primul venit, primul servit.

Taxa de școlarizare va fi achitată printr-un sistem securizat de plată online după validarea aplicației (pasul 3 în procedura de înscriere). Eliberarea unei scrisori oficiale de invitație este condiționată de achitarea taxei de școlarizare. 

Informații utile
 • Participanții din următoarele state NU au nevoie de viză pentru România: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Chile, Costa Rica, Coreea de sud, Croatia, Guatemala, Israel, Japonia, Mexic, Monaco, Noua Zeelandă, Nicaragua, Panama, Paraguay, San Marino, SUA, statele Uniunii Europene, Uruguay, Venezuela ș.a. Lista statelor ai căror membri au nevoie de viză pentru intrarea în România se poate consulta pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al României (http://evisa.mae.ro/ro_LongStayVisa)
 • Participanții pot lua masa de prânz și cina în numeroasele restaurante / fast-food-uri aflate în vecinătatea universității.  Costul unei mese variază între 20 RON (aprox. 5 euro) la fast-food și 40-50 RON (10 euro) la restaurant. Pentru informații suplimentare despre toate restaurantele din București, se pot consulta site-urile: http://www.restaurantebucuresti.ro/, http://www.afterhours.ro/, https://www.sapteseri.ro/locuri/bucuresti/restaurante
 • În luna august, în București vremea este foarte caldă. Temperatura medie este de 23-25 °C (73-77 °F), dar maximele pot urca până la 30-35 °C (86-95 °F) sau chiar și mai mult. Cursanții sunt sfătuiți să-și ia îmbrăcăminte adecvată pentru a se simți confortabil în clima Bucureștiului.
 •  Cursanții vor fi instruiți în legătură cu modul în care să-și păzească bunurile personale și actele. Ca în orice mare oraș, în București hoții de buzunare pot opera în zonele aglomerate sau în mijloacele publice de transport. Universitatea din București nu își asumă responsabilitatea pentru obiectele / banii / actele pierdute sau furate.
 • Organizatorii Cursurilor de Vară vor oferi cursanților o mapă ce va conține: lista participanților, informații utile despre București, materiale promoționale despre Universitatea din București, un program amănunțit al activităților didactice și culturale. Orice schimbare neprevăzută survenită în program va fi adusă la cunoștința cursanților în timp util. Secretariatul și directorii Cursurilor de Vară vor fi permanent la dispoziția cursanților pentru solicitări și sugestii.
 • Cursanții au obligația:
  • să participe la cursurile de limba română
  • să audieze conferințele (cursanții de nivel C1)
  • să participe la ateliere
  • să ia parte la excursiile de studiu
Contact

Noutăți

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.